Ajuntament de Vilafranca del del Penedès

Notícia

Del 12 al 14 de maig tornen les Fires de Maig a Vilafranca

26 de abril de 2023

Ahir al migdia es va presentar una nova edició de les Fires de Maig de Vilafranca així com la nova imatge que les identificarà enguany. Les fires se celebraran els dies 12, 13 i 14 de maig al recinte Firal de la Zona Esportiva com és habitual.

La presentació ha anat a càrrec de l’alcalde de la Vila, Pere Regull, del regidor de Promoció Econòmica i Comerç, Joan Manel Montfort, i de diversos membres de la Comissió de Fires, organitzadora del certamen.

En la presentació, Joan Manel Montfort feia referència a la il·lusió, les ganes i el dinamisme de la ciutat per organitzar fires, que es remunten al segle XVI, “una fira que es desenvoluparà en els espais habituals però que sempre ve carregada de novetats”.

La imatge anunciadora de les Fires d’enguany i el lema “Enamora’t” trenquen amb la dels darrers anys i segons els seus dissenyadors, vol evocar “les emocions i les vivències personals que s’experimenten a les fires, els seus orígens com a fires dels Enamorats, i les flors, l’amor, el bon temps...”.

Tot i que encara no està tancat el termini d’inscripció dels expositors, Montfort confirmava que més d’un centenar ja estan confirmats, en els diferents àmbits com l’automoció, la maquinària agrícola, el comerç, els serveis i també el teixit associatiu. D’aquests un 75% són de la comarca del Penedès i 84% de la Vegueria. Alhora, el 70% són repetidors i un 30% nouvinguts, un fet que realça la fidelització de la fira i la clara aposta pel comerç i serveis de proximitat.

També s’ha remarcat que 8 empreses són instal·ladores de plaques solars, tot un indicador que la fira s'adapta als nous temps, i a la demanda actual cap a una transició energètica.

Conferència inaugural

La conferència inaugural de les Fires de Maig serà divendres 12 de maig, a les 9.15h a l’Auditori Municipal Maria Rosa Juncosa, i anirà a càrrec de Mònica Mendoza, que parlarà de “Les 12 úniques maneres de captar clients”. A continuació tindrà lloc la inauguració oficial de les Fires de Maig.

Com en les darreres edicions, a les Fires hi haurà un espai dedicat a les sessions formatives i demostracions, l’Espai Demo, amb sessions com  la que se celebrarà dissabte; “Per què i com instal·lar plaques fotovoltaiques?”, tot fomentant la transició energètica de les empreses i particulars.

També, un any més, els visitants hi trobaran un espai lúdic per als infants amb tallers gratuïts i guiats pels monitors del Casal de Vilafranca; l’Espai JUGAFIRA comptarà enguany amb més de cent activitats programades, així com un espai dedicat a la sostenibilitat.

Hi haurà també l’espai dedicat a la degustació dels vins i escumosos de la DO Penedès, la Plaça del Vi, on es podrà gaudir de la degustació dels vins i de la selecció d’expositors d’alimentació i foodtrucks.

El regidor de Promoció Econòmica i Comerç ha destacat que un any més Vilafranca serà capdavantera a Catalunya amb la presència de 21 marques d’automoció, per sobre del Saló de l’Automòbil de Barcelona, i amb 11 expositors de maquinària agrícola esdevé la fira més important en aquest sector de la demarcació de Barcelona.

S’espera que aquesta sigui l’edició de les Fires de Maig amb més assistència dels darrers anys.

Les fires continuen tenint sentit

Per cloure la presentació l’alcalde Pere Regull va recordat que les fires existeixen perquè les empreses del Penedès hi aposten. “És el sector privat i les administracions conjuntament els que hem tirar endavant les fires. És gràcies al sector privat que en èpoques de crisi, com la del 2009, amb més d’un 20% d’atur, ha estat allà i les fires s’han mantingut, gràcies a la seva resiliència, que vol dir resistir i alhora tirar endavant”, va dir. L’alcalde també afirmava que les fires continuen tenint sentit al segle XXI “per atraure gent de fora i que deixin diners al territori. El contacte directe entre públic i expositors encara és vàlid”.

Per cloure, Pere Regull va fer una crida a no deixar-se endur pels missatges pessimistes i negatius sobretot a les xarxes socials. “L’economia també són sensacions i crec que amb dades a la mà estem millor que mai. N’hi ha que voldrien que tot fos gris i mediocre. Animo a gaudir de les Fires de Maig i enamorar-se fins i tot d’allò a què no podem aspirar” va reblar.